21 noiembrie 2024

Endoscop

2 min read
endoscop

Endoscop-ul fiind un dispozitiv frecvent utilizat in medicina, ce permite explorarea vizuala organele prin intermediul unui tub optic dotat cu o camera video si un sistem de iluminare. Cu ajutorul acestui endoscop numeroase organe pot fi studiati, precum: esofagul, colonu, rectul, trahneea, bronhiile, stomacul, caile biliare, caile aeriene, uretra, vezica, uretele, articulatiile mari si uterul.  In functie de locul in organism si de tipuri de proceduri se deosebesc doua tipuri de endoscoape: endoscopul rigid care este utilizat pentru explorarea cavitatii abdominale, diametrul tubului fiind de 5 – 8 mm, si endoscopul suplu care are un diametru mult mai mic si este confectionat din fibre de carbon sau sticla.

Procedura de endoscopie in mod obisnuit este practicata sub anestezie locala sau anestezie generala ce permite medicului sa examineze in profunzime organul pacientului si sa- faca biopsia, ori ingaduie sa efectueze interventii complexe pentru tratarea anumitor boli: ablatia tumorilor de vezica, hipertrofie prostatica etc.

Camera endoscopie avand trei modalitati de utilizare: conexiune USB, conexiu microUSB si conexiune wireless permite vizualizarea organelor in timp real pe un monitor de la o distanta de pana la 30 metri – nu este necesara o conexiune prin cablu. Primul sistem endoscopie wireless este compatibil cu majoritatea smartphoneurilor, tabletelor si altor dispozitive: iOs, Android, Windows, Mac. Imaginile redate de acest dispozitiv medical sunt convingatoare atat pentru doctori cat si pentru pacienti, deasemenea este o procedura nedureroasa. Principalele riscuri sunt infectia, perforatia sau sangerarea stomacului/esofagului. In anumite cazuri perforarea necesitai nterventie chirurgicala insa unerori poate fi tratata cu antibiotice si fluide intravenoase. Sangerarea in mod obisnuit apare la locul unei indepartati de biopsie sau polipi. Ambele prbleme sunt trecatoare, ocazional pacientul este lasat cu o usoare durere de gat, care se poate trata si interventia medicilor specialisti cu gargara salina sau ceai de musetel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.